۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۸:۳۹

مهر گزارش می دهد/

برداشت سبزیجات کوهی و پیامد تخریب پوشش گیاهی کوه های همدان

برداشت سبزیجات کوهی و پیامد تخریب پوشش گیاهی کوه های همدان

همدان - خبرگزاری مهر: هر ساله با آغاز فصل بهار عده ای از مردم با حضور در دامنه کوه های همدان و برداشت سبزیجات کوهی موجب تخریب پوشش گیاهی این مناطق و از بین رفتن اکوسیستم منطقه می شوند.

 به گزارش خبرنگار مهر در همدان، این دیار از قدیم الایام قطب وجود سبزیجات و گیاهان مختلف دارویی و خوراکی بوده است و این روزها با فرارسیدن فصل بهار دامنه های الوند همدان و سایر کوه ها شاهد رویش گیاهان و سبزیجات زیادی از جمله شنگ، بنفشه، گزنه، بابونه، غازیاقین، گیلاقه، کنگر، کاسنی و ... است.

اما نکته قابل توجه این است که همزمان با رشد گیاهان و سبز شدن گونه های گیاهی مختلف در این مناطق، پای عده ای سودجو که اغلب افراد بیکار و مهاجر هستند به این دامنه ها گشوده شده و آنها با توجه به رویکرد مردم همدان به مصرف برخی سبزیجات کوهی همانند ریواس و کنگر، با برداشت بی حد و حصر و غیراصولی به قلع و قمع گونه های فوق الذکر می پردازند.

این افراد با هجوم و سرازیر شدن به دامنه های کوهستانهای همدان و پرنمودن کیسه های خود از گیاهان و سبزیجات کوهی آن هم به صورت ریشه کن نمودن آنها و با برداشت بی رویه و بدون رعایت شرایط خاص رشد این گیاهان به تخریب عرصه های زیستی این گیاهان می پردازند و آنها را در میادینی همانند امام خمینی(ره) همدان ، خیابان باباطاهر و ... به فروش می رسانند و هیچ مرجعی، نظارت و توجهی بر عملکرد آنها ندارد و این قبیل افراد با خاطری آسوده به کار خود همچنان ادامه می دهند.

کارشناس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی استان همدان با بیان اینکه این گیاهان به شیوه های مختلف دارویی و خوراکی کاربرد دارند و در سلامت انسان بسیار موثر هستند، افزود: شنگ باعث هضم غذا، بنفشه ضد سرماخوردگی و آرام بخش، گزنه پایین آورنده قند و فشار خون، قازیاقین و گیلاقه هم بیشتر در غذاهایی همچون آش و کوکو، قاصدک مقوی کبد و گوارش، کنگر صفرا آور و پایین آورنده چربی خون و خون ساز است.

رضا رزاقی گفت: برخی از این سبزیجات به صورت عرقیات و برخی هم به صورت خشک و تر استفاده می شود.

وی افزود: این سبزیجات بیشتر در دامنه کوههای الوند و نهاوند رشد می کنند، حدود 500 نفر از اواسط اسفند تا اوایل تابستان از طریق فروش این گیاهان در آمد دارند و سبزیجات بدست آمده را در بازارهای محلی به فروش می رسانند.

اما آنچه در این میان مد نظر است اینکه نباید اجازه داد تا عده ای به بهانه فروش سبزیجات گیاهی و تامین نیاز مردمی به تخریب دامنه کوه ها بپردازند.

کما اینکه با نگاهی به میزان بارندگی های مناسبی که سال گذشته و همچنین سال جاری رخ داد و تغییر وضعیت اکوسیستم منطقه ای، رشد گونه های مختلف گیاهان اعم از گیاهان یک یا دوساله و گیاهان پایا و چند ساله در همدان، شدت بیشتری گرفته به شکلی که در بیشتر دامنه ها پوشش گیاهی غنی و سرسبزی پدید آمده است.

کارشناسان معتقدند که باید از تخریب منابع حیاتی وپوشش گیاهی دامنه های الوند که می تواند باعث بهبود وضعیت اقلیم همدان گردد، جلوگیری شود چراکه این مناطق با اندک توجه می تـواند به یکی از جاذبه های تفریحی همدان مبدل گردد.

احمد یاوری در این خصوص اظهار داشت: با توجه به استقبال از مصرف این نوع از گونه های گیاهی و تبدیل شدن مصرف این گیاهان به عادت غذایی مردم همدان، بهتر است ساززمان های مجری در راستای حفاظت از مراتع نسبت به احداث مراکز پرورش دهنده این گیاهان اقدام کنند.

کد خبر 1074010

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha